Tips voor Valencia

Een stedentrip gepland naar Valencia? Of van plan om er één te gaan boeken? Lees hier welke plekken en activiteiten niet mogen ontbreken bij een bezoek aan Valencia vanaf Eindhoven. Maak optimaal gebruik van de tijd in de Spaanse stad en geniet van deze bezienswaardigheden en activiteiten.

Ciudad de las Artes y las Ciencias

De stad van Kunst en Wetenschap is een schitterend complex van futuristische gebouwen, omringt door helderblauwe vijfers. Misschien wel de bekendste bezienswaardigheid van Valencia. Ciudad de las Artes y las Ciencias bestaat uit zes gebouwen.

Het eerste gebouw lijkt sprekend op een enorm ooglid en dient als 3D Imax-bioscoop. Het L’Hemisferic is ontworpen door architect Santiago Calatrava en geopend op 16 april 1998. Er worden hoofdzakelijk Spaanse films gedraaid, die te zien zijn vanuit heerlijke ligbanken. Ben je de Spaanse taal niet machtig? Neem dan oordopjes mee, om de Engelse versie te beluisteren.
Twee jaar later is het L’Umbracle (2000) gebouwd. Een grote tuin met palmbomen en tropische bloemen. Lekker wandelen door liefst 17.000 vierkante meter tuin, met een adembenemend uitzicht op de andere gebouwen van het Ciudad de las Artes y las Ciencias. Een groot deel is overdag afgesloten om in de zomermaanden ‘s nachts als openluchtdiscotheek te dienen.

Mercado Central

In het oude centrum van Valencia vind je een een soort centrale markthal met meer dan 1000 (!) kraampjes. In dit overdekte gebouw, dat in 1914 ontworpen is, vindt al sinds jaar en dag de leuke markten plaats van Valencia.

Het gebouw heeft een adembenemend grote koepel. Toen die er nog niet op zat, was het een openluchtmarkt. Beter bekend als Mercat Nou. Vooral in de beginjaren was dit een zeer belangrijke ontmoetingsplaats voor de mensen van de Valenciaanse gemeenschap. Het prachtige gebouw is één van de best bezochte hoogtepunten voor de citytrippers en vakantiegangers. Volledig opgebouwd met glas, ijzer en keramiek. Begin jaren 1900 was dat een typische bouwstijl.

Kathedraal van Valencia

We gaan helemaal terug naar de zesde eeuw na Christus. Tenminste, archeologen hebben aanwijzingen gevonden dat toen de eerste steen werd gelegd aan deze mooie Kathedraal. Er is veel bewaard gebleven van dit prachtige gebouw. Er zijn zelfs nog een kleine kapel en baptisterium (doopkapel) te vinden, die uit die tijd stammen. Maar het gebouw is niet altijd Kathedraal geweest. Rond de achtste tot halverwege de twaalfde eeuw diende de kerk nog als moskee (de moskee van Balansiya). Tot in 1238 het plan ontstond om de moskee weer om te toveren als kathedraal.

De eerste stenen aan de vernieuwde kathedraal werden gelegd rond 1262. Met Latijns kruis achtige vormen en vol met details tot in perfectie. Een gotische deur (bouw in 1300), koepel (1356) en klokkentoren ‘El Michalet’ (1381) maken het historisch rijke plaatje compleet. Je vindt niet alleen de gotische stijl terug, maar ook elementen uit de Renaissance en de Barok.
Wat gelijk opvalt bij binnenkomst in de kathedraal, is de gouden altaar met heel veel prachtige kleuren. Dit altaar is gratis te bekijken, maar er is wel een kaartje nodig om de verschillende kapelletjes bezoeken.

Plaza Ayuntamiento

Als je Ayuntamiento vertaalt naar het Nederlands, dan krijg je ‘gemeentehuis’. Als je Plaza vertaalt, krijg je ‘plein’. Dan is het niet zo moeilijk uit te vinden wat het Plaza Ayuntamiento is. Aan dit plein vind je uiteraard het prachtige gemeentehuis, maar de 19e en 20e eeuw gebouwde gebouwen rondom het plein zijn echt de moeite waard om te bekijken. “Onmiskenbaar imponerend” zijn de mooie woorden die over het internet de ronde doen. Dat allemaal in het historische centrum van Valencia.

Relaxen bij de fontein, wandelen langs de bloemenkraampjes, een drankje nuttigen op de terrasjes en de vele prachtige gedetailleerde gebouwen één voor één van top tot teen bekijken. Het wapen van Valencia prijkt trots op het gemeentehuis, het postkantoor is een plaatje van binnen en buiten, de geschiedenis van Valencia doorspitten in het gemeentehuis museum of de vele winkeltjes en megastores bezoeken. Er is ook altijd wel wat te beleven. Activiteiten, evenementen, kermissen, straatmuzikanten en veel meer. Rond de kerst vind je er altijd prachtige ijsbanen, hoge kerstbomen en een heerlijk kerst sfeertje.

La Lonja de la Seda

Redelijk onbekend bij het grootste gros van de mensen, maar zo bijzonder dat we hem wel met je willen delen. La Lonja werd tussen 1482 en 1533 gebouwd en is een voorbeeld van het rijke Valencia uit de vijftiende en zestiende eeuw.

De naam La Lonja komt van het italiaanse woord ‘loggia’, wat ‘overdekte galerij’ betekent. Het historische gebouw werd vroeger gebruikt voor de handel. In de gouden eeuw van Valencia (15e eeuw) werden hier veel zaken gedaan. Voornamelijk werd er veel zijde (La Seda) verhandeld. Vandaar ook de naam La Lonja de la Seda, oftewel overdekte galerij voor zijde (stof).

Barrio del Carmen

Barrio del Carmen, ook wel El Carmen genoemd, is een oud gedeelte van Valencia, vol met kleine pleintjes. “Met veel terrassen, pleintjes en de vele vergezichten en charmante doorkijkjes is deze wijk een attractie op zich” Klinkt een mooie review.

Overdag kun je er heerlijk door de straatjes slenteren, genieten van de rust en de gezellige oude sfeer in de stad. ‘S avonds verandert het oude deel van de stad in een bruisend uitgaanscentrum. De wijk ligt in het noordoosten van Valencia met Plaza del Carmen als centrale punt. Op dat plein vind je een schitterende fontein, sinaasappelbomen en de historische Carmen Kerk. Ook vind je er het oude Carmen Klooster, dat tegenwoordig dient als centrum van kunst en cultuur. Met wisselende tentoonstellingen het hele jaar door.

Torres de Serranos & Torres de Quart

Inmiddels is wel bekend dat Valencia heel wat historische overblijfselen in ere heeft weten te behouden. Ook de Torres de Serranos is daar onderdeel van. Halverwege de vorige eeuw was de stad omringt door stadsmuren. Met eigen uitkijktorens en toegangspoorten.

Torres de Serranos zijn de twee (van de twaalf) overgebleven authentieke toegangspoorten. De ene wordt Torres de Serranos (de elegantere) genoemd en de andere heeft de naam Torres de Quart (de zwaardere) gekregen. Vroeger dienende de torens als vrouwengevangenis, tot aan de 19e eeuw, toen als militaire gevangenis. De gevangenis stopte in 1932, zo’n 70 jaar na het vallen van de Valenciaanse muur.

El Palacio de Dos Aguas

Valencia is een belangrijke stad in Spanje als het neerkomt op de productie van keramiek. Vandaar dat zij ook hun eigen Valenciaanse keramiekmuseum hebben. Voor de keramiek liefhebbers onder ons is dit een bijzondere bezienswaardigheid. Het keramiekmuseum van Valencia is gevestigd in een prachtig paleis dat gebouwd is in de 18e eeuw. Dit betekent dat het niet alleen een prachtige tentoonstelling heeft van keramische objecten en kunstwerken maar het heeft tevens prachtige kamers die in authentieke staat zijn hersteld.

El Palacio de Dos Aguas opende voor het eerst de deuren in 1947. Pas in 1954 was het paleis klaar waar het museum vandaag de dag in gevestigd is en kon het in gebruik worden genomen voor de tentoonstellingen. Eén van de eerste tentoonstelling bestond uit een staatsgeschenk van keramiekstukken van Manuel Gonzáles Martí. In alle jaren daarna werden er meer Spaanse en Valenciaanse keramiekstukken toegevoegd aan de bijzondere collecties van het keramiekmuseum, zo bestaan de tentoonstelling vandaag de dag uit aardewerk, meubels, schilderijen en voornamelijk keramiek.

Parroquia de San Nicólas de Bari

Ben je een liefhebber van mooie historische kerken? Dan is de kerk van de Heilige Nicolaas van Bari en de Heilige Petrus de Martelaar echt zeer de moeite waard. Het was de eerste van de twaalf Christelijke parochiekerken in Valencia. En gelijk ook één van de meest indrukwekkende kerken. "Rome verbleekt bij dit kerkje" is nogal een gewaagde uitspraak van een bezoekers. Maar dat zegt ook gelijk alles.

Liefst 2000m2 aan wonderbaarlijke oude muurschilderingen. Ook deze kerk werd oorspronkelijk gebouwd als klooster voor de Dominicanen. En ook deze kerk is helemaal in de gotische stijl. Rond 1242 werd het klooster de eerste parochiekerk na de herovering van de Spanjaarden op de Moorse gebieden.

Bezienswaardigheden Valencia

Op zoek naar de meest bijzondere en mooiste bezienswaardigheden in de stad Valencia? Bekijk dan ook onze top 10 selectie.

Stranden in Valencia

Benieuwd naar de stranden van Valencia? Lees hier alle informatie over deactiviteiten en bereikbaarheid van de stranden in Valencia.

Activiteiten in Valencia

Op zoek naar leuke dingen om te doen tijdens een verblijf in Valencia? Lees hier wat er allemaal te doen is voor vermaak in Valencia.

De beste hotels in Valencia

Een selectie van absolute tophotels in Valencia. Met een keuze voor een hotel uit onze speciale selectie ben je verzekerd van een uitstekend verblijf.

Boek een vakantie naar Valencia

Zin in een weekend stedentrip of strandvakantie naar Valencia vanaf Eindhoven? Wij bieden een ruime selectie aan prachtige accommodaties om te boeken in Valencia. Onze reisexpert kunnen altijd helpen met alle vragen en informatie over een heerlijk verblijf in Valencia.