Tips voor Valencia

Een stedentrip gepland naar Valencia? Of van plan om er één te gaan boeken? Lees hier welke plekken en activiteiten niet mogen ontbreken bij een bezoek aan Valencia vanaf Eindhoven. Maak optimaal gebruik van de tijd in de Spaanse stad en geniet van deze bezienswaardigheden en activiteiten.

Boek ook losse vliegtickets vanaf Groningen Airport Eelde

Ciudad de las Artes y las Ciencias

De stad van Kunst en Wetenschap is een schitterend complex van futuristische gebouwen, omringt door helderblauwe vijfers. Misschien wel de bekendste bezienswaardigheid van Valencia. Ciudad de las Artes y las Ciencias bestaat uit zes gebouwen.

Het eerste gebouw lijkt sprekend op een enorm ooglid en dient als 3D Imax-bioscoop. Het L’Hemisferic is ontworpen door architect Santiago Calatrava en geopend op 16 april 1998. Er worden hoofdzakelijk Spaanse films gedraaid, die te zien zijn vanuit heerlijke ligbanken. Ben je de Spaanse taal niet machtig? Neem dan oordopjes mee, om de Engelse versie te beluisteren. Twee jaar later is het L’Umbracle (2000) gebouwd. Een grote tuin met palmbomen en tropische bloemen. Lekker wandelen door liefst 17.000 vierkante meter tuin, met een adembenemend uitzicht op de andere gebouwen van het Ciudad de las Artes y las Ciencias. Een groot deel is overdag afgesloten om in de zomermaanden ‘s nachts als openluchtdiscotheek te dienen.

In dat zelfde jaar is ook het wetenschappelijke museum Museo de la Ciencias Príncipe Felipe geopend. Met “verboden niet aan te raken” als motto kun je kennis maken met verschillende aspecten van het menselijk lichaam en de (nieuwste) technologieën. In 2003 is het grootste aquarium van Europa toegevoegd. L’Oceanografic heeft liefst zeven ruimtes met ongeveer 45.000 zeedieren van 500 verschillende soorten. Pinguins, haaien, flamingo’s, dolfijnen, tropische zeesterren en nog veel meer zijn hier te bezichtigen. Een operagebouw kon natuurlijk ook niet ontbreken. In 2005 werd het Palau de les Arts Reina Sofia geopend. Het gehele jaar is dit schitterende gebouw als bezienswaardigheid te bezoeken. Behalve in de maanden Oktober en November. Dan zijn hier veel muziekvoorstellingen te zien.

Tot slot is er nog het L’Agora (2009) waar men tentoonstellingen en bijeenkomsten organiseert. Dit gebouw is niet open voor publiek. Alle gebouwen zijn omringt door prachtige parkjes en vijfertjes. Oorspronkelijk was het de bedoeling om uit te breiden met een zevende trekpleister. Maar dat laatste project is nooit afgemaakt. 3 grote wolkenkrabbers genaamd Torres de Valencia stond op de planning. Door de vastgoedcrisis is dat er helaas nooit van gekomen.

Naast gebouwen en musea bekijken, zijn er ook een tal van activiteiten te ondernemen. Denk hierbij aan Bubble soccer, SUP’pen, varen en nog veel meer leuke dingen. Geen zin om in de wachtrijen terecht te komen? Wees dan verstandig en schaf een kaartje aan.

Boek ook losse vliegtickets vanaf Groningen Airport Eelde

Mercado Central

In het oude centrum van Valencia vind je een een soort centrale markthal met meer dan 1000 (!) kraampjes. In dit overdekte gebouw, dat in 1914 ontworpen is, vindt al sinds jaar en dag de leuke markten plaats van Valencia.

Het gebouw heeft een adembenemend grote koepel. Toen die er nog niet op zat, was het een openluchtmarkt. Beter bekend als Mercat Nou. Vooral in de beginjaren was dit een zeer belangrijke ontmoetingsplaats voor de mensen van de Valenciaanse gemeenschap. Het prachtige gebouw is één van de best bezochte hoogtepunten voor de citytrippers en vakantiegangers. Volledig opgebouwd met glas, ijzer en keramiek. Begin jaren 1900 was dat een typische bouwstijl.

Met liefst 8100 vierkante meter, voornamelijk gericht op voedselwaren, komt iedereen wel aan z’n trekken. Vroeger kon je er zelfs vis krijgen uit alle hoeken van Valencia. De lokale marktlieden zijn supertrots op de producten die ze aanbieden. Het grootste gros maakt of verbouwd zijn of haar eigen groente, fruit of andere delicatesse. Fantastisch om te zien, dat de mensen uit de streek zo trots zijn op hetgeen wat ze verkopen. En dat met veel passie overbrengen.

Wees er overigens vroeg bij, want de eerste kraamhouders beginnen al om 14:00 (openingstijden zijn maandag tot en met zaterdags van 7:00 - 15:00 uur) met opruimen. Het kan warm worden, op die manier kan versheid alleen gegarandeerd worden. De toegang is gratis en men heeft geen tickets nodig om binnen te komen. Goede dealtjes scoren? Ga dan zo laat mogelijk, want de kraamhouders willen opt laatste moment nog snel van de voorraad af. Betalen kan trouwens eenvoudig met Euro’s of zelfs creditcard. Zondags en op feestdagen is de markt gesloten.

Boek ook losse vliegtickets vanaf Groningen Airport Eelde

Kathedraal van Valencia

We gaan helemaal terug naar de zesde eeuw na Christus. Tenminste, archeologen hebben aanwijzingen gevonden dat toen de eerste steen werd gelegd aan deze mooie Kathedraal. Er is veel bewaard gebleven van dit prachtige gebouw. Er zijn zelfs nog een kleine kapel en baptisterium (doopkapel) te vinden, die uit die tijd stammen. Maar het gebouw is niet altijd Kathedraal geweest. Rond de achtste tot halverwege de twaalfde eeuw diende de kerk nog als moskee (de moskee van Balansiya). Tot in 1238 het plan ontstond om de moskee weer om te toveren als kathedraal.

De eerste stenen aan de vernieuwde kathedraal werden gelegd rond 1262. Met Latijns kruis achtige vormen en vol met details tot in perfectie. Een gotische deur (bouw in 1300), koepel (1356) en klokkentoren ‘El Michalet’ (1381) maken het historisch rijke plaatje compleet. Je vindt niet alleen de gotische stijl terug, maar ook elementen uit de Renaissance en de Barok. Wat gelijk opvalt bij binnenkomst in de kathedraal, is de gouden altaar met heel veel prachtige kleuren. Dit altaar is gratis te bekijken, maar er is wel een kaartje nodig om de verschillende kapelletjes bezoeken.

Voor de zwangere vrouwen is het extra leuk om een kaartje te kopen. Er is een eeuwenoud verhaal dat als zwangere vrouwen negen rondjes om het altaar lopen, dit de bevalling zal bevorderen. Ook kan er een kaarsje gekocht worden bij de ingang, waar een medewerker je een gebedje meegeeft. Dat gebed dient vervolgens opgelezen te worden bij Nuestra Senora del Buen Parto, oftewel de in Spanje genoemde Onze-Lieve-Vrouw van de verwachting en bevalling. Het kaarsje dient mee naar huis genomen te worden om aan te steken tijden de bevalling.

Bij de kathedraal is ook een prachtig museum met een rijke historie. Aan de kant van Plaza de la Virgen kun je authentieke beelden zien van de ‘deur van de Apostelen;. Liefst vijf hallen vol met tentoongestelde schilderijen, voorwerpen en beelden van onder andere kunstwerken van Goya en kunst uit de Renaissance.

Er zijn drie ingangen om in de kathedraal van valencia te komen. Namelijk een metalen deur in Barok stijl, een apostel deur in Gotische stijl en een eeuwenoude paleisdeur in Romaanse stijl. De Kathedraal wordt via deze deuren naar verschillende gedeeltes nog volop gebruikt. Onder andere rechters vergaderen hier elke donderdag om 12:00 uur om het oudste juridische systeem van Europa te handhaven. Ook het watertribunaal komt hier tezamen om El Tribunal de las Aguas in goede banen te leiden.

Tot slot willen we aanraden om toch even de El Micalet, zoals eerder genoemd de klokkentoren te beklimmen. Het schitterende uitzicht over de stad, verschillende pleinen, Mercado Central en de rest van het prachtige Valencia. Overigens niet geschikt voor mensen met hoogtevrees, aangezien El Micalet liefst 51 meter hoog is en 207 treden heeft. De openingstijden zijn maandag t/m zaterdag 10:00 - 18:30 uur en zon- en feestdagen 14:00 - 18:30 uur. Voor € 7,- heb je een standaard kaartje. Kinderen van 3 - 12, studenten en 65+ betalen € 5,50 en er is een groepsprijs van € 4,- onder begeleiding van een officiële gids. Wil je alleen naar El Micalet, dan zijn de kosten van een kaartje € 2,-. Voor groepen vanaf 15 jaar € 1,50 en € 1,- voor kinderen tot 12, journalisten en mindervaliden. In de zomermaanden is El Micalet een uurtje langer open dan de kathedraal. De wintermaanden geldt er voor de zondags speciale openingstijden. Namelijk van 10:00 - 13:00 uur en 17:30 - 19:00 uur.

Boek ook losse vliegtickets vanaf Groningen Airport Eelde

Plaza Ayuntamiento

Als je Ayuntamiento vertaalt naar het Nederlands, dan krijg je ‘gemeentehuis’. Als je Plaza vertaalt, krijg je ‘plein’. Dan is het niet zo moeilijk uit te vinden wat het Plaza Ayuntamiento is. Aan dit plein vind je uiteraard het prachtige gemeentehuis, maar de 19e en 20e eeuw gebouwde gebouwen rondom het plein zijn echt de moeite waard om te bekijken. “Onmiskenbaar imponerend” zijn de mooie woorden die over het internet de ronde doen. Dat allemaal in het historische centrum van Valencia.

Relaxen bij de fontein, wandelen langs de bloemenkraampjes, een drankje nuttigen op de terrasjes en de vele prachtige gedetailleerde gebouwen één voor één van top tot teen bekijken. Het wapen van Valencia prijkt trots op het gemeentehuis, het postkantoor is een plaatje van binnen en buiten, de geschiedenis van Valencia doorspitten in het gemeentehuis museum of de vele winkeltjes en megastores bezoeken. Er is ook altijd wel wat te beleven. Activiteiten, evenementen, kermissen, straatmuzikanten en veel meer. Rond de kerst vind je er altijd prachtige ijsbanen, hoge kerstbomen en een heerlijk kerst sfeertje.

Het plein heeft niet altijd zo geheten. Plaza del Caudillo was de naam vroeger, uit de tijd dat dictator Franco in Spanje aan de macht was. Pas in 1987 heeft men de naam van het plein veranderd. Loop ook zeker het stadhuis (1700) en het postkantoor even binnen. Vroeger diende dit gebouw als kerk, later als kostschool voor meisjes en nu dus als gemeentehuis. Wanneer je het Plaza Ayuntamiento bezoekt, dan is dat uitstekend te combineren met een bezoekje aan onder andere de Centrale markt en Basilica de la Virgen.

La Lonja de la Seda

Redelijk onbekend bij het grootste gros van de mensen, maar zo bijzonder dat we hem wel met je willen delen. La Lonja werd tussen 1482 en 1533 gebouwd en is een voorbeeld van het rijke Valencia uit de vijftiende en zestiende eeuw.

De naam La Lonja komt van het italiaanse woord ‘loggia’, wat ‘overdekte galerij’ betekent. Het historische gebouw werd vroeger gebruikt voor de handel. In de gouden eeuw van Valencia (15e eeuw) werden hier veel zaken gedaan. Voornamelijk werd er veel zijde (La Seda) verhandeld. Vandaar ook de naam La Lonja de la Seda, oftewel overdekte galerij voor zijde (stof).

Erg leuk natuurlijk een historisch gebouw bekijken, maar er is uiteraard meer dan dat. Het zal je niet gelijk opvallen, maar als je goed oplet en naar boven kijkt zie je allerlei bijzondere beelden. Je ziet bijvoorbeeld Maria met kindje en twee engelen, boze mannetjes, grappige beelden en soort demons. Het gebouw is gelegen aan de Plaza del Mercado. In de grote hal (de Sala de Contratación) van het gebouw werden vroeger transacties afgewikkeld door kooplieden. Vroeger kwam ook het zeeconsultaat Consulado del Mar en het zeetribunaal Tribunal del Mar hier samen bij elkaar om te vergaderen. De vierkante torens rondom de hal dienden vroeger als gevangenis.

Sinds 1996 staat La Lonje op de UNESCO werelderfgoedlijst. Een lijst met al het cultureel en natuurlijk erfgoed van overal ter wereld. Dit doen ze om deze historische gebouwen zo optimaal mogelijk te bewaren en in oude staat te behouden.

De openingstijden zijn maandag tot en met zaterdag van 10:00 - 19:00 uur. Op zondag zijn de deuren 10:00 - 14:00 uur open. Vier dagen in het jaar is La Lonje gesloten. Op 1 en 6 januari en op 1 mei en 25 december. De entree is € 2,- en voor groepen met meer dan tien personen, studenten en 65+ is de entree € 1,-. Kinderen tot 7 jaar en op 18 mei (Internationale dag van het museum) is de entree gratis.

Barrio del Carmen

Barrio del Carmen, ook wel El Carmen genoemd, is een oud gedeelte van Valencia, vol met kleine pleintjes. “Met veel terrassen, pleintjes en de vele vergezichten en charmante doorkijkjes is deze wijk een attractie op zich” Klinkt een mooie review.

Overdag kun je er heerlijk door de straatjes slenteren, genieten van de rust en de gezellige oude sfeer in de stad. ‘S avonds verandert het oude deel van de stad in een bruisend uitgaanscentrum. De wijk ligt in het noordoosten van Valencia met Plaza del Carmen als centrale punt. Op dat plein vind je een schitterende fontein, sinaasappelbomen en de historische Carmen Kerk. Ook vind je er het oude Carmen Klooster, dat tegenwoordig dient als centrum van kunst en cultuur. Met wisselende tentoonstellingen het hele jaar door.

Het uitgaansleven in Spanje begint overigens laat, dus je hoeft je niet te haasten, als je je niet wil mengen in de uitgaans drukte. Pas na tien uur ‘s avonds komt het nachtleven op gang. Voornamelijk Calle de Caballero is dan het bezoeken meer dan waard. Een straat vol met restaurantjes, clubs en leuke barretjes. Net als de iets wat kleinere, maar net zo gezellige straten Calle Calatrava en Calle Bolseria.

Ook hier worden veel activiteiten en evenementen op straat georganiseerd. De geschiedenis van het plein en de historische gebouwen is nog veelvuldig zichtbaar. Onder andere de oude stadspoorten (Torres de serranos) aan de rand van de wijk. Smalle steegjes, hoge historische gebouwen, leuke boetiekjes, kerkjes en nog veel meer. Je zal er geen grote winkelketens vinden, maar voornamelijk lokale kleine winkeltjes Houdt er wel rekening mee dat sommige winkeltjes tussen 14:00 en 17:00 uur gesloten zijn i.v.m. de hitte. Het is voornamelijk de oudere generatie die dan even een middagdutje doet. Zondags zijn de meeste winkeltjes ook gesloten. Maar naast de winkeltjes, overal waar je kijkt, zie je prachtige street art. Zeker de moeite waard om bijvoorbeeld op zondag te bekijken als het wat rustiger is op straat.

Boek ook losse vliegtickets vanaf Groningen Airport Eelde

Torres de Serranos & Torres de Quart

Inmiddels is wel bekend dat Valencia heel wat historische overblijfselen in ere heeft weten te behouden. Ook de Torres de Serranos is daar onderdeel van. Halverwege de vorige eeuw was de stad omringt door stadsmuren. Met eigen uitkijktorens en toegangspoorten.

Torres de Serranos zijn de twee (van de twaalf) overgebleven authentieke toegangspoorten. De ene wordt Torres de Serranos (de elegantere) genoemd en de andere heeft de naam Torres de Quart (de zwaardere) gekregen. Vroeger dienende de torens als vrouwengevangenis, tot aan de 19e eeuw, toen als militaire gevangenis. De gevangenis stopte in 1932, zo’n 70 jaar na het vallen van de Valenciaanse muur.

De achterkant van deze gotische torens kun je beklimmen. Tenminste, als het droog is. Bij regenachtig weer is het onverantwoord om de torens te beklimmen. Je zal een goede indruk krijgen van de massieve bouwstijl als je eenmaal aan het klimmen bent.

Wat opvalt als je daar ter plekke bent, zijn de vele gaten in het gebouw. Tijdens de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog van 1808 tot 1814, zijn de torens goed onder handen genomen door kanonnen. De torens staan op de kruising van de straten Calle Guillén de Castro en Calle Quart.

In 1562 diende de torens ook als opslagruimte voor het buskruit. Dit heeft tot veel spanningen geleid tussen militaire autoriteiten als de Valenciaanse gemeene. Er is overigens wel een entreeprijs als je de torens wil beklimmen. Op zondag zijn de torens tot 15:00 uur open, maar de andere dagen van 09:30 - 19:00 uur. Jongeren tot 7 jaar kunnen gratis naar binnen, tot 12 en 55+ voor slechts een euro en de rest betaald € 2,-. Zeer de moeite waard om dit stukje goed bewaarde historie uit 1441 - 1460 te bezichtigen.

El Palacio de Dos Aguas

Valencia is een belangrijke stad in Spanje als het neerkomt op de productie van keramiek. Vandaar dat zij ook hun eigen Valenciaanse keramiekmuseum hebben. Voor de keramiek liefhebbers onder ons is dit een bijzondere bezienswaardigheid. Het keramiekmuseum van Valencia is gevestigd in een prachtig paleis dat gebouwd is in de 18e eeuw. Dit betekent dat het niet alleen een prachtige tentoonstelling heeft van keramische objecten en kunstwerken maar het heeft tevens prachtige kamers die in authentieke staat zijn hersteld.

El Palacio de Dos Aguas opende voor het eerst de deuren in 1947. Pas in 1954 was het paleis klaar waar het museum vandaag de dag in gevestigd is en kon het in gebruik worden genomen voor de tentoonstellingen. Eén van de eerste tentoonstelling bestond uit een staatsgeschenk van keramiekstukken van Manuel Gonzáles Martí. In alle jaren daarna werden er meer Spaanse en Valenciaanse keramiekstukken toegevoegd aan de bijzondere collecties van het keramiekmuseum, zo bestaan de tentoonstelling vandaag de dag uit aardewerk, meubels, schilderijen en voornamelijk keramiek.

In het paleis zijn verschillende verdiepingen te vinden met allemaal interessante tentoonstelling, op de begane grond van het museum is de oude binnenplaats van het paleis te vinden waar de voorheen de stallen en koetsen van de markies zich bevonden. De eerste verdieping bestaat uit schilderachtige privékamers met onder andere een balzaal waar veel authentieke meubels en schilderkunst te vinden is. De tweede en laatste verdieping van het keramiekmuseum staat in het teken van de keramische tentoonstellingen, hier zijn de keramiekstukken te vinden de afkomstig zijn uit de middeleeuwen tot aan de 19e eeuw. El Palacio de Dog Aguas is gelegen in het oude centrum van Valencia waardoor het gemakkelijk te bereiken is met het openbaar vervoer zoals metrolijnen 3 en 5 en is te vinden aan de Calle Poeta Querol 2, 46002 in Valencia.

Het museum is gesloten op alle maandagen en tevens ook op de datums; 1 januari, 1 mei, 24 en 25 december en op 31 december. Vanaf dinsdag tot en met zaterdag zijn de deuren geopend van 10 uur ‘s ochtends tot 2 uur ‘s middags en vervolgens worden de deuren weer geopend om 4 uur ‘s middags tot de sluiting van het museum om 8 uur ‘s avonds. Op zondag heeft het keramiekmuseum een aangepaste tijd en is het alleen geopend van 10 uur ‘s ochtends tot 2 uur ‘s middags

Parroquia de San Nicólas de Bari

Ben je een liefhebber van mooie historische kerken? Dan is de kerk van de Heilige Nicolaas van Bari en de Heilige Petrus de Martelaar echt zeer de moeite waard. Het was de eerste van de twaalf Christelijke parochiekerken in Valencia. En gelijk ook één van de meest indrukwekkende kerken. "Rome verbleekt bij dit kerkje" is nogal een gewaagde uitspraak van een bezoekers. Maar dat zegt ook gelijk alles.

Liefst 2000m2 aan wonderbaarlijke oude muurschilderingen. Ook deze kerk werd oorspronkelijk gebouwd als klooster voor de Dominicanen. En ook deze kerk is helemaal in de gotische stijl. Rond 1242 werd het klooster de eerste parochiekerk na de herovering van de Spanjaarden op de Moorse gebieden.

Na een grondige restauratie in 1756, die liefst drie jaar lang heeft geduurd, werden alle muren beschilderd met zogenaamde fresco's. Fresco's worden direct op het klak van de muur geschilderd. De muurschilderingen zijn zeer indrukwekkend en nemen liefst 1904 m2 in beslag. De schilderingen hebben ook allemaal iets met het verleden te maken. Bijvoorbeeld belangrijke gebeurtenissen als de Valenciaanse geschiedenis.

De kerk is te vinden in de wijk El Carmen. Uitstekend te combineren met een bezoekje aan de Kathedraal of La Lonja en Plaza de la Reina en Plaza de la Virgen. In de winter is de kerk op dinsdag tot en met vrijdag om 10:30 uur open en sluit haar deuren om 19:30 uur. Zaterdags van 10:30 tot 18:30 uur en op zondag van 13:00 tot 19:00 uur. In de zomer is dat net ff anders. Dinsdag tot en met vrijdag van 11:30 uur tot 21:00 uur, zaterdag 10:30 tot 19:30 uur en zondags van 11:30 tot 21:00 uur.

Entree tot de kerk kost € 5,- normaal gesproken. Gepensioneerden, mindervaliden en studenten betalen € 4,- en kinderen tot 6 jaar mogen gratis naar binnen. Wil je een gids erbij? Dan kost het een euro duurder.

Bezienswaardigheden Valencia

Op zoek naar de meest bijzondere en mooiste bezienswaardigheden in de stad Valencia? Bekijk dan ook onze top 10 selectie.

>> Bezienswaardigheden in Valencia

Stranden in Valencia

Benieuwd naar de stranden van Valencia? Lees hier alle informatie over deactiviteiten en bereikbaarheid van de stranden in Valencia.

>> Stranden in Valencia

Activiteiten in Valencia

Op zoek naar leuke dingen om te doen tijdens een verblijf in Valencia? Lees hier wat er allemaal te doen is voor vermaak in Valencia.

>> Activiteiten in Valencia

De beste hotels in Valencia

Een selectie van absolute tophotels in Valencia. Met een keuze voor een hotel uit onze speciale selectie ben je verzekerd van een uitstekend verblijf.

>> Tophotels in Valencia

Boek een vakantie naar Valencia

Zin in een weekend stedentrip of strandvakantie naar Valencia vanaf Eindhoven? Wij bieden een ruime selectie aan prachtige accommodaties om te boeken in Valencia. Onze reisexpert kunnen altijd helpen met alle vragen en informatie over een heerlijk verblijf in Valencia.

Bekijk alle accommodaties in Valencia